MIT informatika - nabavni proces v proizvodnih podjetjih

Problemi pri nabavi izničijo investicije v proizvodnjo

Odpornost proizvajalcev na anomalije pri dobavi materiala je postala ena od glavnih poslovnih prioritet.

Če hočete biti zaželen dobavitelj morate poleg proizvodnje obvladovati tudi lastno nabavo. Brez kakovostnega nabavnega procesa namreč ne morete zagotoviti niti kakovosti niti uresničevati dobavnih rokov, kaj šele sanjati o učinkoviti (OEE) in cenovno ugodni proizvodnji.

Kot proizvodno podjetje nastopate v oskrbni verigi kot dobavitelj in kupec. Za doseganje statusa potrjenega dobavitelja obstaja tudi vrsta tveganj, ki jih morate sprejeti ob zagotavljanju kratkih dobavnih rokov ter stalnem spreminjanju in drobljenju naročil. Ta tveganja se ne nanašajo le na vašo proizvodnjo, ampak tudi na dobavitelje. Pravzaprav je nabava v vse bolj vitkem in agilnem poslovanju postala ne samo eden kritičnih delov poslovnega procesa, ampak pomemben generator konkurenčne prednosti.

Informacijske rešitve, ki podjetje podpirajo pri njegovi vlogi v oskrbni verigi, imajo odločilen vpliv na to, kako se bo podjetje odločalo, načrtovalo in izvajalo svoje strategije pri zadovoljevanju kupcev. Proizvodna podjetja na tem področju ogromno vlagajo v povečevanje proizvodnih zmogljivosti ter digitalizacijo proizvodnje. Vendar je celotna oskrbna veriga prav zaradi optimizacije postala izredno ranljiva. Še tako dovršeni proizvodni obrati čez noč utihnejo ob posledicah dogodkov globalnih razsežnosti, kot je pandemija COVID-19. Po drugi strani se lahko vrednost vlaganj izniči in pride do velikih izgub vseh deležnikov, če se prekine dotok materiala od dobaviteljev s področij, kjer pride do lokalnih katastrof ali konfliktov.

V začetku februarja 2020 se je recimo na Kitajskem v enem tednu zgodil kar 56-odstotni tedenski upad domačih in mednarodnih transakcij. Temu so sledile tudi druge države, med drugim ZDA, Velika Britanija in EU.

MIT-informatika_nabavni-proces-v-proizvodnih-podjetjih
MIT informatika - nabavni proces v proizvodnih podjetjih

Preizkušene IKT-rešitve lahko izboljšajo pozicijo v oskrbni verigi

Informacijske rešitve MIT proizvodnim podjetjem zagotavljajo celovite vzvode za obvladovanje nabavnega procesa. Njihovi uporabniki se lažje odzivajo na spremembe pri oskrbi proizvodnje in se prilagajajo novim blagovnim tokovom. Posledično lažje izpolnjujejo svoje obveznosti do kupcev in pridobivajo nove posle, saj mnoga podjetja zaradi porušene oskrbe prekinjajo dejavnost.

ERP sistem MIT, ki ga že več kot 30 let uspešno implementiramo v proizvodnih podjetjih vseh velikosti, na področju obvladovanja oskrbne verige ponuja vrsto informacijskih rešitev:

Uporaba teh rešitev proizvodnim podjetjem v prvi vrsti omogoča hitro prilagoditev anomalijam in spremembam pri oskrbi z materialom. V prihodnjih prispevkih bomo obravnavali, kako s posameznimi informacijskimi rešitvami izboljšate konkretne zahteve, kot so zagotavljanje optimalnih zalog končnih izdelkov in materiala, uresničevanje dobavnih rokov za standardne izdelke in projekte ter odločanje za izboljšave v procesih in poslovnih modelih.

Ostanite v stiku in sledite dobrim praksam nabavnega poslovanja!


Nabava - proces povpraševanja in naročanja


Za podrobnejše informacije o dobrih praksah vodenja proizvodnih podjetij še naprej spremljajte blog programskih rešitev MIT. Lahko pa stopite v stik z nami in se dogovorite za predstavitev (Sabina Pšeničnik, tel.: 04 281 31 03, e-pošta: sabina.psenicnik@saop.si).


admin

Comments are closed.