Saop Proizvodnja v medijih

Kako uspešno krmariti med čermi proizvodnje in nabave

Proizvodnja v podjetju je na udaru, saj bi kupci želeli krajše dobavne roke, naročene izdelke pa bi bilo treba proizvesti in dostaviti praktično takoj. Kar pa v veliko primerih ni mogoče, zaradi negotovih dobav in podaljšanih časov dobave.

V zadnjem obdobju se proizvodna podjetja srečujejo s težavami pri usklajevanju le tega – prodaje, nabave in proizvodnje. Na eni strani želi prodaja zagotoviti čim več naročil, na drugi strani pa nabava ne želi imeti materiala na zalogi, saj to podjetje prostorsko in stroškovno bremeni. Potem je tu še proizvodnja, ki želi čim hitreje in čim bolj kakovostno zagotoviti naročila. Kako torej najti ravnovesje v oskrbi proizvodnje, da bodo vse tri funkcije uspešno sodelovale?

 

Preberite si več: Članek na IKT portalu Časnika Finance: Kako uspešno krmariti med čermi proizvodnje in nabave

IKT_Finance_logo

Modernizacija in robotizacija s prenovo poslovnih procesov

Eden najbolj inovativnih proizvajalcev ročnih varilnih aparatov in industrijskih sistemov za robotizacijo in avtomatizacijo varjenja in rezanja, podjetje Daihen Varstroj, je zaradi omejitev poslovanja in gibanja med državami reorganiziral poslovne procese, ki so informacijsko podprti s programskimi rešitvami MIT. Slednji so sedaj poenostavljeni in vitkejši.

Pogovarjali smo se z g. Matjažem Vnukom, predsednikom uprave podjetja Daihen Varstroj, ki bo tudi eden izmed sogovornikov na GOSS.

Preberite si več: Članek Časnik Finance, portal IKT informator – Kako digitalizacija in robotizacija preoblikujeta varilstvo

IKT_Finance_logo

Medexov vir uspešnosti so tudi podatki iz poslovnega informacijskega sistema

Medex pri pospešeni digitalizaciji poslovnih procesov in proizvodnje izkorišča naložbe v ERP sistem MIT. Z ERP sistemom MIT so v celovite digitalne procese povezali ključne strateške naložbe. Gre za informacijske sisteme, kot so Jungheinrich za vodenje skladiščnega poslovanja, Lims za obvladovanje kakovosti, Leoss za terensko prodajo ter rešitev za spletno trgovino. Poleg tega so s sistemom ERP avtomatizirali zajem podatkov s tehtnic in vzpostavili monitoring porabe surovin v proizvodnji.

Preberite si več:  Članek Časnik Finance, portal IKT informator

IKT_Finance_logo

Steklarna Hrastnik s prenovo ERP do večje učinkovitosti

V Steklarni Hrastnik so lani začeli večjo prenovo poslovnoinformacijskega sistema ERP, ki pomeni enega glavnih mejnikov na poti do preobrazbe podjetja v pametno tovarno. Prenove – prvi sistem ERP so v podjetju začeli uporabljati že davnega leta 1994 – so se lotili v sodelovanju s svetovalnim podjetjem za digitalizacijo poslovanja srednjih in večjih proizvodnih podjetij MIT informatika.

Preberite si več:  Članek Časnik Finance, portal Tovarna leta

Finance_tovarna_leta_sodelovanje MIT informatika

Medex tlakuje pot uspešnosti s podatki iz ERP

ERP sistem MIT je osrednja informacijska rešitev, na osnovi katere Medex, ki je največji polnilec medu in eden največjih slovenskih proizvajalcev prehranskih dopolnil, uvaja digitalizacijo ter s tem podpira izboljšave v poslovnih procesih in modelih. Pri poslovanju jih podpira naš poslovni informacijski sistem MIT, ki mu zaupajo že od leta 2005.

Preberite si več: Časnik Finance, priloga IKT informator: Medex tlakuje pot uspešnosti s podatki iz ERP

IKT_Finance_logo sodelovanje MIT informatika

Ni samo čas kolektivnih dopustov idealen za vzdrževanje

Dober pregled nad planom proizvodnje poenostavlja izvajanje preventivnega in napovednega vzdrževanja. Vzdrževanje ima pomemben vpliv na učinkovitost in kakovost proizvodnje. Znano je, da ima pri vzdrževanju posebno vlogo preventiva, saj zagotavlja proizvodnjo brez prekinitev oziroma visoko razpoložljivost strojev in naprav, zmanjšuje zastoje in posledično zamude ter zmanjšuje tveganja strojeloma in nastanka poškodb pri delu. Kot tako je preventivno vzdrževanje tudi poslovno izredno koristen pristop, saj odpravlja nepotrebne in nenačrtovane stroške, ki so posledica okvar strojev in naprav.

Preberite si več:  Članek Časnik Finance, portal Tovarna leta

Finance_tovarna_leta_sodelovanje MIT informatika

Za potrditev računa ali naročilnice ni več treba v pisarno

V podjetjih, kjer še nimajo urejenega brezpapirnega poslovanja, morajo zaposleni dokumente še vedno fizično podpisovati na sedežu podjetja ali pa jim jih domov pošiljajo po pošti – to ustvarja nepotrebne zamude in stroške. V Založbi Rokus Klett so že pred leti iskali rešitev, ki bi omogočala brezpapirno izvedbo postopka podpisovanja prejetih računov. Izziv so rešili z nadgradnjo poslovnega informacijskega sistema MIT.

Preberite si več:  Članek Časnik Finance, portal IKT informator

IKT_Finance_logo

Koronavirus je postavil ogledalo digitaliziranosti slovenskih podjetij

Posebej v krizi, ko se gleda na vsak evro, je smiselno digitalizacijo razvijati postopoma, z jasnimi nameni in cilji, kar se največkrat opredeli v digitalni strategiji podjetja. Preberite, kaj je o tem med drugimi ponudniki digitaliziranih rešitev za proizvodne sisteme povedala direktorica MIT informatike, Marjeta Povalej.

Preberite si več:  Članek Časnik Finance, portal IKT informator

IKT_Finance_logo

Deset nasvetov, kako uvesti sistem ERP v proizvodnem podjetju

Na Časniku Finance so se z direktorico MIT informatike, Marjeto Povalej, pogovarjali o tem, kako naj se nakupa novega sistema ERP lotijo proizvodna podjetja in izpostavili deset nasvetov, kako uvesti sistem ERP v proizvodnem podjetju.

Preberite si več:  Članek Časnik Finance, portal IKT informator

IKT_Finance_logo

Brez tehnoloških podatkov še planiranje ne gre prav

pametnejšim planiranjem, ki uporablja tehnološke podatke, se izkoriščenost proizvodnih kapacitet dvigne za 10 do 30 odstotkov.

Vsako proizvodno podjetje ima plan proizvodnje, ki ga bolj ali manj uspešno izvaja, ne glede na uporabljena orodja. Vendar pa se stvari zakomplicirajo, ko pride do povečanja naročil ali kompleksnejših izdelkov. V zadnjem času je še posebej velik problem drobljenje naročil in številne variante izdelkov, kar otežuje planiranje proizvodnje ter s tem uresničevanje dobavnih rokov, doseganje načrtovanega obsega proizvodnje in konec koncev tudi razlike v ceni.

Preberite si več:  Članek Časnik Finance, portal Tovarna leta

Finance_tovarna_leta_sodelovanje MIT informatika

Mala in srednja podjetja ugodneje do digitalizacije in avtomatizacije poslovanja

V podjetju Iskra AMS, ki je eno vodilnih podjetij za razvoj specifične merilne opreme za umerjanje števcev električne energije in tokovnih transformatorjev, so se znašli pred izzivom nadgradnje poslovnega informacijskega sistema Baan.

Poslovni informacijski sistem MIT so uvedli v samo treh mesecih. Uporabili so vse module sistema, s čimer so povezali in skrajšali poslovne procese.

Preberite si več:  Članek Časnik Finance, portal Tovarna leta

Finance_tovarna_leta_sodelovanje MIT informatika

Brez kalkulacij ne gre več!

Preživite brez kalkulacij? Morda, vendar, ali se zavedate, da morda prav zaradi tega ne izkoriščate optimalno svojih sredstev, ljudi in časa, ki vam je na razpolago? To pomeni, da ste daleč od želene učinkovitosti in produktivnosti, ne dosegate takšne dobičkonosnosti in dodane vrednosti kot konkurenca, težje rastete in se slabše odzivate na zahteve trga. Boste ostali pri tem? Pred- in po-kalkulacije so osnova za obvladovanje poslovne uspešnosti.

Preberite si več:  Članek v reviji Slovenski podjetnik – SBC, september 2019

S kalkulacijami v glavi do luknje v bilanci

Kakovostne ERP-rešitve ponujajo različne vrste kalkulacij – od finančne, tehnološke in komercialne predkalkulacije do pokalkulacij.

Pred- in pokalkulacije so osnova za planiranje in obvladovanje poslovne uspešnosti, vendar ima malo podjetji tako učinkovite kalkulacijske rešitve, da bi jih redno uporabljala pri operativnem in strateškem odločanju.

Preberite si več: Časnik Finance, Tovarna leta

Finance_tovarna_leta_sodelovanje MIT informatika

Kaj se dogaja na slovenskem trgu rešitev ERP?

Sogovorniki iz podjetij MIT informatika, S & T Slovenija in Avtenta odgovarjajo na vprašanja, kakšna gibanja opažajo na domačem trgu rešitev ERP

Preberite si več: Časnik Finance, IKT informator

IKT_Finance_logo

Tako proizvodnim podjetjem pomagajo pri optimizaciji in digitalizaciji

Novosti in poudarke v ponudbi pojasnjujejo Siemens, Business Solutions, Microsoft Slovenija, MIT informatika in Špica International

Preberite si več: Časnik Finance, portal Tovarna leta

Finance_tovarna_leta_sodelovanje MIT informatika

30% boljše planiranje proizvodnje z umetno inteligenco

MIT v rešitvah za Industrijo 4.0 izkorišča zmogljivosti vodilnega svetovnega optimizacijskega stroja IBM Watson.

Preberite si več: Revija Monitor_MIT informatika: Boljše planiranje z umetno inteligenco

logo-monitor

Pol manj skrbi z digitalizacijo podjetja

MIT in Brihteja sta ponudila v oblaku obe izvedenki ERP sistema MIT in dodatne MIT-ove rešitve ter s tem omogočila učinkovito digitalizacijo velikih, srednjih in manjših proizvodnih podjetij.

Preberite si več: Računalniške novice_20. april 2017

Računalniške novice_logo

V industriji 4.0 so informacije vedno pri roki

V digitaliziranih poslovnih okoljih ni prostora za napake, zato morajo biti informacije za odločanje hitre, preproste in točne.

Preberite si več: Časnik Finance: V industriji 4.0 so informacije vedno pri roki – 4. april 2017

IKT_Finance_logo sodelovanje MIT informatika

Znebite se vnašanja podatkov

Manjša proizvodna podjetja z uporabo poslovno-proizvodnega informacijskega sistema MIT zmanjšajo obseg vnašanja podatkov za 50 odstotkov.

Preberite si več: Računalniške novice_14. marec 2017

Računalniške novice_logo

V Belimedu zmanšali zaloge za 30 %

Z uvedbo sistema MIT in pristopa JIT so zmanjšali zaloge za okoli 30 odstotkov, pri čemer se je za 30 odstotkov povečal tudi obrat zalog

Glavni izziv koncepta JIT (just-in-time) je obvladovanje potreb kupcev ter zalog materiala in izgotovljenih izdelkov brez zalog v skladiščih in tudi proizvodnji. Tega izziva so se lotili tudi v grosupeljskem podjetju Belimed, kjer so sistem nabave in proizvodnje JIT podprli z ERP sistemom MIT.

»Dobro sodelovanje z dobavitelji je izredno pomembno, zato naj bo prva naloga nabave poiskati prave partnerje, ki bodo razumeli, da niso le prodajalci blaga ali storitev, temveč pomemben člen, ki pripomore k temu, da vsi skupaj dosegamo najboljše rezultate in ustvarjamo skupno dobro,« je povedal Istok Bonifer, vodja globalne nabave v skupini Belimed.

Preberite več: V Belimedu zmanjšali zaloge za 30 %

IKT_Finance_logo sodelovanje MIT informatika