Novice in dogodki

15. MIT-ov dan, 24. 11. 2022

Mesec november je bil v Saopu v znamenju priprav in izvedbe 15. MIT-ovega dneva, ki je potekal v četrtek, 24. 11. 2022 v Grand Hotelu Bernardin v Portorožu.

Kot je v pozdravnem nagovoru povedala direktorica PE Gorenjska, ga. Povalej, je bilo leto 2019 za naše podjetje prelomno, saj je MIT informatika združila moči s podjetjem Saop. Strategija združenih podjetij je, da našim uporabnikom ponudimo še boljšo uporabniško izkušnjo, z močnejšo ekipo in večjo podporo za naše naročnike.

Več o dogodku in fotogalerija


Posvet Dobre prakse povezane in sledljive proizvodnje

September in oktober sta bila v znamenju tradicionalnega MIT-ovega 14. posveta, tokrat kot serija spletnih seminarjev. Letošnji posvet je bil posvečen povezani in sledljivi proizvodnji s poudarkom na pomenu podatkov. S serijo spletnih seminarjev smo želeli izpostaviti, kako izjemen pomen imajo podatki v informacijskem sistemu na vseh področjih v podjetju – ne samo za učinkovito tekoče spremljanje poslovanja, ampak tudi za potrebe vodstva in s tem za podporo odločanju. Le z ažurnimi podatki ima vodstvo realna in predvsem resnična poročila. Ta pa ne služijo samo pregledu finančnega stanja podjetja, ampak tudi sledenju procesov v podjetju in omogočajo hitrejše zaznavanje napak in iskanje izvora zanje.

»Poročila so enostavna, takoj pregledna na ekranu in kar je najpomembnejše – vsi uporabniki imajo enake številke. Na ta način se izognemo različnim poročilom, ki jih uporabniki navadno pripravljajo s pomočjo MS orodij, kjer pa so pogosto tudi različni podatki,« pravi BI specialist Tomaž Dular.

Ker razvoj izdelkov, v skladu z zahtevami in željami kupcev, ter s tem povezana kompleksnost izdelkov, podjetja vedno bolj spodbuja k projektno vodeni proizvodnji, smo pomen ažurnosti podatkov prikazali na primeru projektne proizvodnje.

»Izkušnje so pokazale, da je projektna proizvodnja v večini primerov bolj prilagodljiva zahtevam kupcev in se na njihove želje lažje in hitreje odzove. Projektna proizvodnja omogoča finančno in časovno obvladovanje projektov in takojšnje poročilo o stanju projekta z uporabo različnih orodij za pripravo poročil glede na uporabnika,« so izpostavili MIT-ovi svetovalci Tibor Zavrl, Helena Ferjan in Zdenka Selšek Manjulov. Med drugim so izpostavili tudi, da je zlasti za kompleksnejše in dolgotrajnejše projekte pomembno, da sproti spremljamo njihov napredek in uspešnost, kar nam omogočajo podatki.

Sledljivost podatkov pa ni pomembna samo znotraj ERP-ja, ki predstavlja osnovo in znotraj katerega se shranjujejo podatki, ampak tudi pri povezovanju z drugimi sistemi. V MIT-u skozi vsa leta našega delovanja razvijamo visoko kvaliteten in bogat ERP sistem MIT, ker pa je vsako podjetje unikatno, so določena področja izven ERP rešitev rezervirana za naše partnerje, s katerimi se povezujemo, zlasti na področju komerciale in logistike.

»Kljub večim informacijskim rešitvam ni potrebnega večkratnega vnašanja podatkov, saj integriramo sisteme med seboj. Tako zmanjšamo možnost napak in prihranimo na času, hkrati pa so vsi podatki znotraj ERP-ja na enem mestu,« je na zadnjem spletnem seminarju povedala MIT-ova svetovalka Helena Ferjan.

Proti koncu prejšnjega leta pa smo naredili izjemno povezavo, združili smo se s podjetjem SAOP. »V MIT-u se zavedamo, da so za naše naročnike pomembne funkcionalno bogate poslovno programske rešitve in dobra uporabniška izkušnja. Zasledovanje tega cilja pa je dolgoročno in zahteva veliko resursov, ki jih sami vsem področjem ERP sistema MIT nismo mogli nameniti. Zato smo precej časa iskali strateškega partnerja, s katerim bi s skupnimi močmi to lahko zagotovili. Sedaj vam lahko skupaj s podjetjem Saop ponudimo rešitev na področju obračuna plač s funkcionalnostmi, ki ste jih v MIT-u morda pogrešili,« je na uvodnem webinarju povedala direktorica MIT Marjeta Povalej.

MIT informatika spletni webinar
MIT informatika spletni webinar
MIT informatika spletni webinar
MIT informatika spletni webinar
MIT informatika spletni webinar
MIT informatika spletni webinar

AKTUALNO: KONFERENCA GOSS JE ZARADI TRENUTNIH RAZMER PRESTAVLJENA NA POMLAD 2021!

Kako do učinkovite nabave in stabilne oskrbovalne verige v času negotovosti – iz prve roke.

Gospodarsko okolje se neprestano spreminja, trenutne razmere pa so vse prej kot obvladljive. Le agilna in odločna podjetja zaznavajo spremembe še pravočasno in v času krize poslujejo celo boljše in dosegajo odlične rezultate. Spremembe torej ne prinašajo le stresnih stanj, ampak tudi priložnost za večjo produktivnost in zadovoljstvo strank. Vabljeni na konferenco GOSS20, kjer boste dobili vpogled v primere dobre prakse slovenskih podjetij, ki so kljub izrednim razmeram delovala neprekinjeno ali celo povečala promet in utrdila zaupanje v blagovno znamko.

Zakaj na GOSS konferenco?

Zato, ker le kakovost izdelka in storitve nista več dovolj. Za kupca so pomembni hitrost dobave, cena in poprodajne aktivnosti. Na konferenci se boste imeli možnost seznaniti z uspešnimi zgodbami, ki jih urejen proces nabave zagotavlja – izvedeli boste, kako lahko podjetja uspešno poslujejo ne glede na izzive in kako urejenost procesov nabave vpliva na celotno oskrbovalno verigo.

Konferenco skupaj organizirata podjetji MIT informatika in Saop.

Več informacij: https://www.goss.si/

Program konference


NOVO – YouTube kanal MIT

Za boljši vpogled v delovanje MIT-a in lažje razumevanje nekaterih modulov smo se odločili, da nekatere vsebine delimo z vami na YT kanalu. Skušali bomo pripraviti aktualne in zanimive vsebine ter preko kratkih videov pokazati navodila za delo z MIT-om.

Naročite se na naš novi kanal in bodite na tekočem!


Združeni s podjetjem Saop smo še močnejši

Po skoraj 30 letih samostojnih uspehov smo se v podjetju MIT informatika odločili, da bomo najboljše prakse informacijske podpore proizvodnji pospešeno razvijali skupaj s strateškim partnerjem.

V podjetju MIT informatika smo se strateško usmerili v razvoj neodvisnih rešitev za planiranje, spremljanje in obračun proizvodnje, ki je že vse od ustanovitve naša temeljna kompetenca. V našem portfelju ponujamo poslovno-proizvodne informacijske rešitve, ki so prilagojene proizvodnim podjetjem vseh velikosti.

Kot uveljavljen ponudnik celovitega sistema ERP za srednja in večja podjetja MIT, bomo našim uporabnikom še naprej zagotavljali kakovostno razvojno, tehnično in uporabniško podporo. Rešitve za proizvodna podjetja MIT bomo v skladu s strategijo povezali tudi z rešitvami Saop iCenter, s čimer bomo tudi Saopovim uporabnikom zagotovili dobre prakse, ki že vrsto let prispevajo k poslovni uspešnosti uglednih slovenskih proizvodnih podjetij.

V sodelovanju s podjetjem Saop bomo lahko v prihodnje tako dosedanjim in prihodnjim uporabnikom ponudili najboljše rešitve iz obeh podjetij: dovršeno vodenje proizvodnje in proizvodne logistike ter vodilno finančno-materialno poslovanje in upravljanje s kadri. Podjetji bosta odslej na trgu nastopali skupaj, s čimer smo oblikovali visoko kompetentnega partnerja, ki s prek 150 zaposlenimi predstavlja največjega slovenskega proizvajalca rešitev ERP.


Na 13. posvetu predstavljene nove rešitve za pametno poslovanje

MIT informatika z naslednjo generacijo poslovnega informacijskega sistema podpira pametno digitalno poslovanje v industriji 4.0.

Podjetja ob izvajanju digitalne transformacije ne želijo tvegati. Proizvodna podjetja so kljub globalnim pritiskom industrije 4.0 še vedno zdravo konzervativna, ko gre za izvajanje sprememb v osnovno dejavnost.

»V proizvodni dejavnosti podjetja težko zamenjajo utečene načine poslovanja, saj so za vzpostavitev trenutnih rešitev v preteklosti namenila veliko časa, energije pa tudi finančnih sredstev. Vendar bo za njihovo uspešnost v digitalnem poslovnem okolju ključno uvajanje novih pristopov pametnega poslovanja, ki segajo od planiranja do realizacije in to na vseh poslovnih področjih,« je povedala Marjeta Povalej, direktorica MIT informatike.

Pametno poslovanje je bila osrednja rdeča nit tradicionalnega, že 13. poslovnega srečanja podjetja MIT informatika, na katerem so več kot 50 udeležencem, predvsem iz proizvodne panoge, predstavili zadnje razvojne dosežke in dobre prakse, ki proizvodnim podjetjem že pomagajo pri doseganju višje učinkovitosti, prilagodljivosti in dodane vrednosti. Srečanje je potekalo v znamenju digitalizacije, ki v moderno vodenih podjetjih sega od poslovnega načrtovanja do učinkovitega izvajanja vsakodnevnih dejavnosti v proizvodnji in režijskih službah.

»Podjetja ob prehodu na digitalizirano poslovanje iščejo rešitve, s katerimi bi lahko enovito podprla nove načine poslovanja in poenostavila vključevanje v različne vrednostne verige. Pri tem je pomembno, da jim morajo nove rešitve omogočati prilagodljivost in prožnost, saj bodo le tako lahko pravočasno odgovorila na hitre in številne spremembe, ki danes krojijo tržišče,« je povedala Marjeta Povalej, direktorica podjetja MIT informatika.

Poslovanje za industrijo 4.0

Podjetje je odkrilo vrsto naprednih zmožnosti, ki jih prinaša nova generacija poslovnega informacijskega sistema MIT ter podalo vpogled v prihodnost poslovanja, ki bo temeljilo na analiziranju podatkov in umetni inteligenci.

 • Vizualizacija planiranja. Udeleženci posveta so spoznali zmožnosti novega standardnega modula Visual@MIT za planiranje proizvodnje in poslovnih aktivnosti. Ena posebnih prednosti novega modula je povezovanje proizvodnega plana in planov posameznih podpornih dejavnosti (prodaja, nabava, vzdrževanje …), kar omogoča bistveno izboljšanje OEE.
 • Vodenje proizvodnje. Srečanje je podalo tudi vpogled v prihodnost, in sicer kako bodo nove tehnologije, kot so IoT, pametni senzorji, napovedna analitika in povezovanje sistemov vplivale na oblikovanje novih storitev, ki se bodo povezovale v internet in poročale o svojem delovanju in okolju. Predstavljeni so bili pristopi, kako bo možno iz teh podatkov napovedati bodoče stanje in prej sprejeti ustrezne odločitve z namenom izboljšanja učinkovitosti, natančnosti in gospodarnosti.
 • Brezpapirno poslovanje. Kot eno najpomembnejših področij digitalizacije je bila izpostavljena digitalizacija delovnih postopkov z novo spletno rešitvijo za digitalno potrjevanje dokumentov, s katero je ERP sistem MIT pridobil tudi zmogljivosti pravih dokumentnih sistemov. Zaradi enostavnejšega dostopanja do digitalnih vsebin prek katerekoli naprave podjetja izboljšajo sodelovanje s poslovnimi partnerji pri nabavi in prodaji, pri čemer jih lahko vključijo tudi v svoje interne procese.
 • CRM. Novi inovativni pristopi pri delu s kupci, temeljijo na upravljanju z znanjem in umetni inteligenci. MIT-ove rešitve za trženje in prodajo omogočajo, da podjetje zajame vse svoje znanje o kupcih in tržišču ter da analizira podatke iz poslovanja in interakcij s kupci z namenom izboljšanja prodajne uspešnosti.
 • Obvladovanje finančnega toka. Med novostmi je posebno pozornost pritegnila nova rešitev za obvladovanje likvidnosti, ki temelji na tehnologijah za poslovno poročanje, analitiko ter povezovanje podatkovnih virov. Rešitev podjetju omogoča, da vzpostavi popoln pregled nad izvajanjem dejavnosti, ki vplivajo na likvidnost, da se lahko pravočasno odzove na trende iz zagotovi nemoteno financiranje poslovanja.

Nova generacija ERP sistema podpira nove strategije proizvodnih podjetij

Kot je pokazalo MIT-ovo srečanje, je prilagodljivost poslovnega informacijskega sistema ključna za uspešnost digitalne transformacije, ko podjetja razvijajo in preizkušajo nove storitve, s katerimi dodajajo vrednost svojim osnovnim produktom. Poleg tega se vedno bolj odpirajo navzven ter ob tesnejšem povezovanju s poslovnimi partnerji iščejo nove načine za povečevanje konkurenčnosti.

»Podjetja v digitalni dobi bistveno pogosteje spreminjajo poslovne modele. To pomeni, da mora poslovni informacijski sistem podpirati procesne inovacije ter prehajanja med poslovnimi modeli prek parametrizacije procesov. Večina globalnih sistemov v takšnih primerih zahteva radikalne posege v samo delovanje sistema ali pa je treba poslovni informacijski sistem ob spremembi poslovnega modela uvesti na novo,« je še izpostavila Marjeta Povalej.

Nova generacija MIT-ovih poslovnih rešitev je prav zato odprta za povezovanje z različnimi dodatnimi aplikacijami, hkrati pa se lahko posamezni moduli za specifično dejavnost enostavneje priključujejo na druge poslovne rešitve. Takšen pristop podjetju, ki je na tržišču prepoznano po svojem poglobljenem obvladovanju različnih proizvodnih dejavnosti, omogoča, da s prilagojenimi digitalnimi rešitvami podpre podjetja pri njihovih posebnostih in na področjih, kjer ustvarjajo največjo dodano vrednost.

MIT informatika posvet Pametno poslovanje med planom in realizacijo
MIT informatika posvet Pametno poslovanje med planom in realizacijo


Brezplačna predstavitev Vizualno planiranje proizvodnje in logistike, torek, 13. 11. 2018 ob 10. uri v prostorih MIT

Čeprav je planiranje ena od ključnih funkcij delovnega procesa, je še vedno podhranjeno, kar se tiče uporabe sodobnih informacijskih orodij. ERP vsebuje podatke, ki jih potrebujemo za planiranje proizvodnje, nabave…, vendar je prikaz teh podatkov tabelaričen, ne pa grafičen. V planskih službah se zato velikokrat zatekajo k uporabi Excela, kar sicer lahko nekoliko izboljša sam pregled nad planom, problemi in posledice pa večinoma ostanejo.

Vizualno planiranje z modulom Visual@MIT je možno uporabiti na praktično vseh poslovnih področjih, kjer se načrtuje izvajanje dejavnosti, na primer pri prodaji, nabavi, projektih in investicijah.

Direktne prijave

MIT informatika - vizualno planiranje
MIT informatika - vizualno planiranje

Ali vaša proizvodnja izpolnjuje pričakovanja kupca?

Ustreči kupcu! Prodaja želi pripeljati vsako povpraševanje do sklenitve posla, kar je pri naročniški proizvodnji ali v storitveni dejavnosti težje, ker izdelkov nikoli ni na zalogi. Za doseganje dogovorjenih dobavnih rokov mora proizvodnja načrtovati svoje kapacitete in tudi obvladovati izjemne primere, ki nastanejo zaradi pritiska pomembnih kupcev, reklamacij, kvarov, zastojev,… Operativna priprava dela je dnevno pred težko nalogo razporejanja delovnih nalogov za tekoči dan in naprej. Težavnost razvrščanja opravil se eksponentno povečuje s številom le teh. Dobra vizualizacija nalog z vsemi podatki na enem mestu planerju precej olajša delo. Če svoje dodajo še algoritmi umetne inteligence, je uspeh zagotovljen!

Sodelovali smo na V. Konferenci IT v logistiki & proizvodnji Keep IT Simple, na kateri smo predstavili modul za vizualno planiranje, Plan@MIT. Modul je možno uporabiti na praktično vseh poslovnih področjih, kjer se načrtuje izvajanje dejavnosti, na primer pri prodaji, nabavi, projektih in investicijah. Je del poslovnega informacijskega sistema MIT, lahko pa deluje tudi v povezavi z ERP sistemom drugih proizvajalcev.

MIT_informatika na konferenci KeepITsimple
MIT informatika na konferenci KeepITsimple (foto: S. Gogić)

Časnik FINANCE in projekt TOVARNA LETA

MIT informatika je podpornik projekta Tovarna leta, ki ga vodi Časnik Finance. Projekt predstavlja, kot navajajo pri Časniku Finance, dobre prakse slovenskih industrijskih podjetij in poudarja njihov pomen za dosežene gospodarske rezultate Slovenije.

Poslovni informacijski sistem MIT tovarnam prihodnosti zagotavlja hitro spreminjanje proizvodnih in režijskih procesov glede na dogajanje na tržišču in v nabavni verigi.

Več si preberite v članku z dnem 28. avgust 2018 na portalu časnika Finance v okviru projekta Tovarna leta Brez prilagodljivosti ne bo šlo več naprej.

Več na temo digitalne transformacije pa v članku z dnem 26. julij 2018 na portalu časnika Finance v okviru projekta Tovarna leta Vas je že zadela digitalna transformacija?


CILJI GDPR

V zadnjem obdobju se v podjetjih veliko ukvarjamo s Splošno uredbo o varstvu podatkov (GDPR). Kot veste, novela GDPR začne veljati 25. 5. 2018.

V nadaljevanju na kratko povzemamo cilje GDPR: omogočiti prebivalcem nadzor nad njihovimi osebnimi podatki in poenotiti ter dvigniti raven varstva osebnih podatkov v EU(*):

 • Večji nadzor in učinkovito izvajanje nadzora nad osebnimi podatki.
 • Lažji dostop do lastnih osebnih podatkov – posamezniki naj bi bili na jasen in razumljiv način obveščeni o tem, kako in za kakšen namen se obdelujejo naši osebni podatki.
 • Pravica do pozabe – če posameznik ne želi več, da se njegovi osebni podatki obdelujejo in ob pogoju, da ni zakonitih razlogov za njihovo nadaljnjo hrambo, bo lahko od poslovnih subjektov in drugih zahteval, da se njegovi podatki zbrišejo.
 • Pravica vedeti, kako dolgo se hranijo osebni podatki.
 • Pravica zahtevati popravek, izbris ali vložiti pritožbo.
 • Pravica do prenosljivosti osebnih podatkov, ki bo olajšala prenos osebnih podatkov, če bo uporabnik storitve želel zamenjati ponudnika storitve.
 • Pravica do pravnega sredstva in sankcije – posamezniki imajo pravico vložiti pritožbo pri nadzornem organu, pa tudi pravico do pravnih sredstev zoper odločitev nadzornega organa ali v primeru neukrepanja nadzornega organa, pravico do odškodnine in odgovornosti.
 • Posameznik ne sme biti podvržen ukrepom, ki izhajajo zgolj iz profiliranja, analize ali predvidevanj z uporabo avtomatiziranih sredstev obdelave (npr. ocena osebnih lastnosti, zdravja, navad ipd.).

Za zagotovitev zahtev GDPR bo potrebno v podjetjih spremeniti procese dela in dopolniti programsko opremo ter poskrbeti za varnost in pravice do vpogledov v podatke.

*Vir informacijski pooblaščenec:
https://www.ip-rs.si/fileadmin/user_upload/Pdf/GDPR/Splosna_uredba_o_varstvu_podatkov-letak_maj2017_v2.pdf

AKTUALNO!

Pripravljamo novo verzijo MIT 908, ki bo pokrila zahteve GDPR in bo na voljo uporabnikom v maju 2018.


Odkrijte proizvodno planiranje z umetno inteligenco

Podjetje MIT je na osrednjem strokovnem srečanju za informacijske tehnologije v logistiki in proizvodnji Keep IT Simple 2017, ki je bilo letos posvečeno planiranju in spremljanju proizvodnje, predstavilo napredne rešitve za planiranje proizvodnje za industrijo 4.0.

MIT je na predavanju z naslovom »Planiranje proizvodnje s pomočjo orodij umetne inteligence (Watson) in proizvodno analitiko«, predstavil sodobne zmožnosti za planiranje in fino terminiranje, s katerimi podjetja enakih proizvodnih zmogljivosti povečajo produktivnost, prilagodljivost in dobičkonosnost. Kot kažejo prvi primeri uporabe, MITove rešitve s pomočjo umetne inteligence omogočajo od 10 do 30 odstotno izboljšanje proizvodnih planov. V podjetju MIT omogočajo tudi simulacijo in primerjave različnih izvedb planov, pridobljene informacije pa so tehnologom v pomoč pri stalnem izboljševanju tehnoloških postopkov in normativov, s katerimi lahko ceneje in hitreje proizvajajo tudi ob vse manjših serijah in rasti števila variant izdelkov.

Predstavitev mag. Tomaž Dular, arhitekt sistema in Tibor Zavrl, svetovalec: Planiranje proizvodnje s pomočjo orodij umetne inteligence (Watson) in proizvodno analitiko

MIT informatika na Keep IT Simple 2017MIT informatika na Keep IT Simple 2017
MIT informatika na Keep IT Simple 2017 - Proizvodno planiranje z umetno inteligenco

Spoštovani!

Tudi vaše podjetje je tako kot celotna industrija neizogibno postavljeno pred izzive digitalne transformacije. Samo še vprašanje časa je, kdaj bo digitalizacija zajela vaše poslovne in proizvodne procese. Bodite nanjo pripravljeni.

Vsem udeležencem se zahvaljujemo za številčno udeležbo na posvetu »Opremljeni za digitalno prihodnost«, ki je bil v torek, 26. septembra 2017, na Dvoru Jezeršek, Zgornji Brnik.

11. tradicionalni posvet podjetja MIT informatika je podal številne zanimive zgodbe o uspešnem uvajanju digitalizacije ter rešitve, ki so že danes na voljo podjetjem pri postavljanju temeljev njihove digitalne prihodnosti.

Brez uspešne digitalne transformacije, na kateri sloni nova industrijska revolucija, podjetja ne bodo mogla biti primerljivo učinkovita.

Marjeta Povalej, direktorica in ekipa MIT informatika


MIT posvet Opremljeni za digitalno prihodnost, Stefan Klaming
Posvet MIT Opremljeni za digitalno prihodnost, Dvor Jezeršek
MIT posvet Opremljeni za digitalno prihodnost, Stefan Klaming

Srečanje uporabnikov programskih rešitev MIT, 6. junij 2017 – Nove rešitve s posluhom za uporabnike

Podjetje MIT informatika je na tradicionalnem srečanju z uporabniki predstavilo vrsto novosti, ki proizvodnim podjetjem poenostavljajo poslovanje ter povečujejo učinkovitost.

Zadnje srečanje z uporabniki, ki je potekalo 6. junija na Dvoru Jezeršek, je potrdilo MIT-ovo zavezo k nenehnim izboljšavam svojih poslovnih informacijskih rešitev. Podjetje je predstavilo vrsto novosti, ki so plod inovativnosti in razvojne usmerjenosti podjetja ter sodelovanja z uporabniki.

MIT-ove novosti prek avtomatizacije in digitalizacije poenostavljajo delovne postopke na različnih segmentih poslovanja. Poslovni svetovalci so predstavili sodobne pristope pri brezpapirnem poslovanju z dobavitelji in kupci od obvladovanja nabavnih povpraševanj do elektronke izmenjave nabavnih dokumentov in prodajnih reklamacij. Posebno pozornost je požela predstavitev načrtovanja proizvodnje s pomočjo umetne inteligence. Predstavljene so bile tudi nove spletne zmožnosti, ki zaposlenim omogočajo dostop do nalog in dokumentov od kjer koli in kadarkoli, na primer za potrjevanje računov ter osebni portal s kadrovskimi vsebinami.

Med pomembnimi novostmi v poslovnem informacijskem sistemu MIT so bile izpostavljene tudi nove poenostavitve pri maloprodajnem poslovanju, vključno z interaktivnim vpogledom v prodajno uspešnost. Poleg tega so udeleženci spoznali še napredne zmožnosti za upravljanje denarnega toka ter obvladovanje stroškov dela.

MIT informatika je prepoznavna tudi po svojih nišnih rešitvah. Tako je bilo prikazano povezovanje poslovnega informacijskega sistema z elektronskimi tehtnicami, ki proizvodno-predelovalnim podjetjem poenostavlja vključevanje tehtanja v poslovne procese.

Na srečanju so gostovali tudi predstavniki partnerskih podjetij. Podjetje Brihteja je predstavilo pristope in rešitve za delovanje poslovnih aplikacij v računalniškem oblaku, podjetje B2 pa je predstavilo zmožnosti za avtomatsko pripravo vizualiziranih poslovnih poročil.

MIT informatika - Srečanje naročnikov
MIT informatika - Srečanje naročnikov

Podjetje MIT informatika novo priložnost našlo pri srbskih predelovalcih odpadkov

Podjetje MIT informatika bo s prodajo novim strankam iz dejavnosti predelave odpadkov okrepilo svojo prisotnost na srbskem tržišču ter utrdilo prepoznavnost svojih informacijskih rešitev pri proizvodnih podjetjih iz drugih dejavnosti.

BEOGRAD, KRANJ, 25. 5. 2017 – Podjetje MIT informatika je na Ambasadi Republike Slovenije v Republiki Srbiji priredilo poslovno srečanje s podjetji, ki se v Srbiji ukvarjajo s predelavo odpadkov in so se ga udeležila glavna srbska podjetja za predelavo odpadkov. Udeleženci so spoznali dobre prakse uporabe povezanih informacijskih rešitev, brezpapirnega poslovanja in konceptov Industrije 4.0, s katerimi so poslovno učinkovitost že izboljšali nekateri vodilni predelovalci odpadkov v regiji. Poleg dobrih praks so MIT-ovi poslovni svetovalci predstavili nabor rešitev za optimizacijo in avtomatizacijo poslovnih procesov pri predelavi odpadkov. Slednje pripomorejo k dvigu produktivnosti, znižanju stroškov ter zmanjševanju zakonskih tveganj, s čimer predelovalcem odpadkov pomagajo pri povečevanju dodane vrednosti in dobičkonosnosti.

»Razgovori s srbskimi podjetji so nam odkrili velik potencial za prodajo naših informacijskih rešitev za dejavnost predelave odpadkov. Nekatera podjetja so prepoznala našo vrednost za njihovo poslovanje ter izrazila resno zanimanje za naložbo poslovni informacijski sistem MIT,« je povedala Marjeta Povalej, direktorica MIT informatika.

Podjetje MIT informatika je usmerjeno v razvoj poslovnih informacijskih sistemov za proizvodna podjetja vseh velikosti. Podjetjem iz različnih proizvodnih in predelovalnih dejavnosti zagotavlja visoko stopnjo digitalizacije in avtomatizacije poslovnih procesov, s katerimi povečajo učinkovitost in okrepijo konkurenčnost.

»Na srbskem tržišču smo že pridobili prve partnerje, ki želijo v svojo ponudbo vključiti naše rešitve. S tem bomo svojo prisotnost okrepili tudi v ostalih proizvodnih panogah, kjer MIT informatika zagotavlja preizkušene informacijske rešitve,« je še povedala Marjeta Povalej.

Podjetje MIT informatika je na srbskem tržišču že prisotno prek hčerinskih družb slovenskih podjetij, nove posle v dejavnosti predelave odpadkov pa pričakujejo že v drugi polovici letošnjega leta.

MIT informatika v Republiki Srbiji za dejavnost predelave odpadkov
MIT informatika v Republiki Srbiji za dejavnost predelave odpadkov

Veljate toliko, kot ste povezani

Uspešno digitalno poslovanje temelji na tesnem informacijsko-komunikacijskem povezovanju sistemov, procesov in ljudi.

Digitalizacija je postala temelj poslovne strategije vseh podjetij, ki načrtujejo dolgoročno rast in mednarodni preboj. Kot je potrdil naš 10. posvet z naslovom »Povezovanje je nov vir dodane vrednosti«, bo za uspešne digitalizacijske projekte ključnega pomena zmožnost povezovanja informacijskih sistemov, poslovnih procesov in ljudi. Takšno povezovanje že poganja globalne oskrbne verige, katerih del so tudi slovenska podjetja. V notranjem poslovanju podjetij pa omogoča dvig operativne učinkovitosti in konkurenčnosti.

»Integracija sistemov in poslovnih procesov podjetjem omogoča uporabo najboljših rešitev za posamezno poslovno področje, s čimer izboljšajo ključne kazalnike poslovanja in učinkovito podprejo strateške poslovne izboljšave,« je dejala Marjeta Povalej, direktorica MIT informatika.

MIT informatika posvet

Na posvetu so bile predstavljene dobre prakse povezovanja informacijskih sistemov znotraj poslovnih skupin, med podjetji v oskrbni verigi ter pri zunanjem izvajanju storitev in poslovnih procesov. Mag. Vladimir Bukvič, svetovalec uprave v podjetju Termit, je prikazal uporabo konceptov industrije 4.0 v rudarski panogi. Predstavljen je bil projekt umestitve lokalne ERP rešitve v podjetju Belimed, kjer so MIT povezali v usklajen sistem za globalno poslovanje na ravni celotne mednarodne skupine. S tem so dosegli pohitritev prenosa tehnologije za lansiranje proizvodnje novih farmacevtskih in medicinskih strojev, s čimer so skrajšali dobavne roke in znižali stroške.

Integracija sistemov in partnerjev ima že sedaj pomemben vpliv na učinkovitost v oskrbni verigi. Na posvetu je bilo predstavljeno vključevanje zunanjih logističnih storitev v proces interne logistike Steklarne Hrastnik. Udeleženci pa so spoznali tudi rezultate zunanjega izvajanja celotne logistične funkcije Založbe Rokus Klett. Matic Jurkošek, direktor prodaje v Založbi Rokus Klett, je prikazal, kako so s pomočjo tesnega povezovanja poslovnega sistema MIT in skladiščnega sistema zunanjega logista podprli 25-odstotno rast števila odprem in za 40 odstotkov zmanjšali reklamacije.

Tomaž Dular, poslovni svetovalec v podjetju MIT informatika, je predstavil tehnološke izzive pri digitalizaciji poslovanja. Izpostavil je razvojne aktivnosti podjetja MIT informatika na področju storitveno usmerjenega povezovanja (SOA), izgradnje mikro aplikacijskih vmesnikov za povezovanje z zunanjimi storitvami ter poslovnimi sistemi drugih proizvajalcev pa tudi aktivnosti na področju poslovne analitike in obdelave velikih podatkov. Posvet smo zaključili z vpogledom v digitalno prihodnost in razkritjem poti, ki jo bodo podjetja prehodila v iskanju novih priložnosti ter potencialov za uspeh v digitalni družbi.


Podjetje MIT je na vsakoletnem srečanju uporabnikov predstavilo nove spletne in mobilne aplikacije, ki proizvodnim podjetjem
poenostavljajo izvedbo digitalne transformacije.

Srecanje_uporabnikov_2016_PRSlovenska proizvodna podjetja vse bolj intenzivno iščejo rešitve, s katerimi bi odgovorila na izzive pri povezovanju s partnerji v oskrbni verigi ter pri povečevanju lastne učinkovitosti. Poslovni partnerji z razvitih tržišč pričakujejo visoko odzivnost, prilagodljivost in konkurenčne cene, kar je možno doseči le z digitalno transformacijo poslovanja in proizvodnje. Podjetje MIT informatika je na tradicionalnem srečanju z uporabniki njihovih informacijskih rešitev predstavilo vrsto novih zmožnosti, rešitev in konceptov, ki so proizvodnim podjetjem na voljo kot sestavni deli digitalne strategije. Uporabniki so spoznali sodobne pristope pri medpodjetniškem ter internem povezovanju informacijskih sistemov, kakor tudi povezovanje temeljnih transakcijskih sistemov podjetja z lokalnimi in oblačnimi mikro aplikacijami. Poleg povezovanja, ki je eno od osnovnih zahtev digitaliziranih vrednostnih verig, je bila predstavljena še napredna obdelava podatkov iz proizvodnje za potrebe odločanja in krmiljenja procesov ter podpora brezpapirnemu in mobilnemu poslovanju v nabavi, prodaji in logistiki.

»Eden najpomembnejših dosežkov podjetja v zadnjem času so gotovo nove spletne aplikacije, ki omogočajo izvajanje poslovnih nalog vedno in povsod ter odpiranje poslovnega informacijskega sistema MIT za zunanje aplikacije, vključno s programskimi storitvami v oblaku,« je povedala Marjeta Povalej, direktorica podjetja MIT informatika.

Nove aplikacije prenašajo na splet in v mobilno izvajanje praktično vse funkcije, ki ustvarjajo dodano vrednost, na primer obvladovanje odnosov s kupci in dobavitelji, prodajo končnim potrošnikom in podjetjem ter proizvodnjo in logistiko. Prek spleta je uporabnikom na voljo tudi nov analitični sistem pa tudi aplikacije za upravljanje s človeškimi viri, kot sta kadrovski portal ter evidenca prisotnosti.

»Poleg celovitega nabora standardnih poslovnih programov MIT že danes ponuja podjetjem širok nabor informacijsko-komunikacijskih rešitev za digitalizacijo proizvodnje, od interneta stvari, do obdelav podatkov ter povezovanja proizvodnih procesov s partnerskimi informacijskimi sistemi,« je še povedala Marjeta Povalej.

S predstavljenimi rešitvami podjetja podprejo vse tri vidike digitalizacije: povezovanje s poslovnimi partnerji prek omrežij za ustvarjanje vrednosti, vključevanje v neprekinjeno digitalizacijo celotne vrednostne verige ter vertikalno povezovanje proizvodnih sistemov z ostalimi deležniki v posamezni panogi. Prek inovativne uporabe ključnih gradnikov digitalizacije, kot so industrijski internet stvari, računalništvo v oblaku, obdelava velikih podatkov ter brezpapirno poslovanje in povezovanje, proizvodna podjetja lažje stopijo na pot pametnih tovarn in četrte industrijske revolucije.

IKT informator, časnik Finance, 14. 7. 2016


MIT z novim imenom usmerjen na tuje trge

Podjetje MIT informacijske rešitve d.o.o. se je zaradi razvoja dejavnosti razdelilo – poslovno-informacijski del podjetja preimenovan v MIT informatika d.o.o.

KRANJ, 7. 4. 2016 – Podjetje MIT informacijske rešitve d.o.o., eden vodilnih ponudnikov celovitih poslovnih informacijskih sistemov (ERP) predvsem za proizvodna podjetja se je razdelilo na podjetji MIT informatika d.o.o. ter GI svetovanje d.o.o. Poslovno-informacijsko dejavnost prevzema MIT informatika d.o.o. podjetje pa se je za preimenovanje odločilo predvsem zaradi boljše prepoznavnosti na tujih trgih, kamor se vse bolj intenzivno usmerja.
»Pričakujemo, da bomo z MIT informatiko lažje gradili prepoznavnost tako na regionalnih tržiščih na Balkanu kot tudi v EU. Podjetje je hkrati ohranilo svojo celostno grafično podobo, s čimer potrjujemo poslovno kontinuiteto ter dolgoročne partnerske odnose z našimi naročniki,« je povedala Marjeta Povalej, direktorica MIT informatika.

Podjetje v letošnjem letu načrtuje 10-odstotno rast na tujih trgih, predvsem v Republiki Srbiji in na Hrvaškem, pri čemer krepi prodajo tudi v Sloveniji.
MIT informatika d.o.o. je kot univerzalni pravni naslednik podjetja MIT informacijske rešitve d.o.o. ohranilo vsa pravna razmerja iz naslova pogodb z naročniki in zaposlenimi, ki so bile sklenjene s podjetjem MIT informacijske rešitve d.o.o. Drugo podjetje, GI svetovanje d.o.o. pa je prevzelo svetovalne, terapevtske, fotografske, medijske in založniške dejavnosti.


MIT v 2016 z visokimi potenciali za rast in razvoj

MIT rast in razvoj 2016

Podjetje MIT je minulo leto zaključilo z rastjo tako na domačem kot tujih tržiščih, pri čemer načrtuje nadaljevanje rasti tudi v letu 2016. Med ključnimi gonili rasti bo prenova informacijskih sistemov v proizvodnih podjetjih, ki se zavedajo, da morajo za izboljšanje poslovne uspešnosti obvladovati vse vidike poslovanja.

»Primarno tržišče za MITove poslovne rešitve bodo še naprej velika in srednja proizvodna podjetja, vedno bolj pomembno pa je tudi tržišče majhnih podjetij,« je povedala direktorica Marjeta Povalej.

Na tem segmentu podjetje načrtuje povečanje tržnega deleža z različico poslovnega sistema MIT, prilagojeno posebnostim manjših proizvodnih podjetij.

Podjetje bo v letu 2016 nadaljevalo razvoj nove generacije svojih ERP-rešitev, pri čemer bo odprlo tudi nova delovna mesta. Nova generacija MITovih poslovnih rešitev bo temeljila na mobilnih tehnologijah, brezpapirnem poslovanju in naprednih pristopih obdelav podatkov ter podpirale nove poslovne modele, ki jih ob razširjanju digitalizacije uvaja vse več podjetij.


Brezplačna predstavitev poslovno informacijskega sistema MIT za manjša proizvodna podjetja

Ne spreglejte! Konkretna rešitev za vaše probleme.

Ne izgubljajte več časa in denarja. Preverite preizkušene rešitve problemov, s katerimi se sooča vaše in še na stotine drugih manjših proizvodnih podjetij. Koristno porabite svoj čas in se čimprej prijavite na predstavitev prilagojenega poslovnega informacijskega sistema MIT za manjša proizvodna podjetja.


Podjetje MIT je na 9. tradicionalnem strokovnem posvetu z naslovom Poslovni sistemi v mobilnem stilu, ki je potekal 20. oktobra 2015 na Dvoru Jezeršek, podalo pregled dobrih praks in priložnosti za izboljšave, ki se podjetjem ponujajo z uvedbo rešitev MIT Mobilna pisarna in mobile@MIT.

Mobilno poslovanje, ki ga spodbuja uporaba vedno bolj zmogljivih naprav in povezav, podjetjem omogoča optimizacijo poslovnih procesov in delovnih postopkov, tako pri delu na terenu kot na lokaciji podjetja. 9. tradicionalni strokovni posvet podjetja MIT informacijske rešitve d. o. o., ki je bil posvečen poslovni mobilnosti, je odkril inovativne rešitve in pristope, s katerimi podjetja svoj poslovni sistem nadgradijo z mobilnimi zmožnostmi ter dosežejo boljše poslovne rezultate. Osrednja tema letošnjega posveta je bila poslovna mobilnost. MIT-ove nove rešitve podpirajo mobilnost v ključnih procesih, od logistike in proizvodnje do prodaje, nabave in vrhnjega vodenja. »Osnova je kakovosten poslovni informacijski sistem. Vse, kar se dogaja v sistemu, je možno spremljati in izvajati tudi na mobilen način, tam, kjer se oseba nahaja, med prodajnimi policami, pri stranki ali na službeni poti.«

PosvetMIT_2015

»Stremimo k temu, da iščemo področja, ki se jih da še dodatno optimizirati,« je povedala Marjeta Povalej, direktorica MIT-a. »V logistiki in komerciali smo naredili veliko, pri čemer izkoriščamo potenciale v podjetjih tako, da zmanjšamo število napak, reklamacij, optimiziramo procese in zmanjšamo zamude.«

Poleg dobre prakse uporabe poslovnega sistema MIT pri optimizaciji proizvodnje, je bila predstavljena mobilna logistika v podjetju Donit Tesnit ter širok nabor zmožnosti, ki jih za mobilno vodenje skladiščno-logističnega procesa nudi rešitev mobile@MIT. Udeleženci so spoznali tudi prednosti in koristi mobilnega zajemanja podatkov in vodenja dokumentov prek Mobilne pisarne ter spremljanje proizvodnje v realnem času prek mobilnega sistema za poslovno poročanje.