MIT informatika: brexit

Brexit v nekaj korakih

Brexit v nekaj korakih – Izhod Velike Britanije iz Evropske unije, kadarkoli se bo pač glede na aktualne dogodke že zgodil, bo sicer imel vpliv na poslovanje s tamkajšnjimi podjetji, z informacijskega vidika pa bo zadeva precej preprosta. Vsaj za uporabnike poslovnega informacijskega sistema MIT Orkester.

Brexit naredite v MIT Orkestru zelo preprosto. Vse dokumente o poslovanju s partnerji iz Velike Britanije, izdelane vključno do datuma pred izstopom, morate knjižiti po starem.

Britanski poslanci so 13. marca 2019 zavrnili brexit brez dogovora in bodo v četrtek glasovali o prošnji EU-ja za preložitev brexita. Ne glede na odločitev je MIT Orkester prilagodljiv – za nadaljnje delo je potrebno urediti točno tri (3!) polja v šifrantih.

V šifrantu držav pod parametrom »Član EU« odstranite »D«, v šifrantu partnerjev pa pod parametrom »Davčna zavezanost« nadomestite oznako »E« (član EU) s »T« (tujec). Ostane vam le še šifrant bank, kjer pri angleških bankah pod parametrom SEPA spremenite oznako »D – da« za območje SEPA v »N – ne«, saj Velike Britanije od potrjenega izstopa ne bo med državami v območju SEPA.

Po zamenjavi davčne zavezanosti se bodo na novo vnesenih ali neknjiženih dokumentih samodejno izbrale nove davčne oznake, ki so osnova za davčna poročila.

MIT informatika: brexit v nekaj korakih (foto: Pixabay)
MIT informatika: brexit v nekaj korakih (foto: Pixabay)

Helena Ferjan

Comments are closed.

MITov posvet Dobre prakse povezane in sledljive proizvodnjeSerija webinarjev