ERP sistem MIT v oblaku

Pol manj skrbi z digitalizacijo

MIT in Brihteja sta na osnovi dobre prakse iz podjetja Gorenje Surovina, ki je leta 2015 ERP-sistem MIT Orkester za celotno poslovno skupino preneslo v Brihtejin oblak, ponudila v oblaku obe izvedenki Orkestra ter dodatne MIT-ove rešitve ter s tem omogočila učinkovito digitalizacijo velikih, srednjih in manjših proizvodnih podjetij.

V Sloveniji že 22 odstotkov podjetij pri digitalizaciji poslovanja izkorišča prednosti računalništva v oblaku, sedaj pa je to omogočeno tudi uporabnikom rešitev MIT. Na voljo je celovit portfelj rešitev, od ERP-sistema MIT Orkester za velika in srednja podjetja ter MIT OrkesterM za manjša podjetja, do rešitev kot so BI@MIT za poslovno odločanje, CRM@MIT za upravljanje odnosov s strankami, DMS@MIT za obvladovanje dokumentacije ter mobile@MIT za mobilno poslovanje.

»Skrb za vzpostavitev in delovanje IT sistemov je po navadi na plečih podjetij, ki morda celo nimajo dovolj kadrov in znanja. Poleg tega to pomeni visoke začetne stroške nabave opreme, daljšo implementacijo in nepredvidljive stroške vzdrževanja. Neučinkoviti informacijski sistemi podjetjem otežujejo digitalizacijo poslovanja, razvoj ter prilagajanje na tržne in organizacijske spremembe,« je povedala Marjeta Povalej, direktorica MIT informatika.

Prednosti uporabe rešitev MIT v Brihtejinem oblaku so:

  • Predvidljiv mesečni strošek brez visokih začetnih investicij
  • Pogodbeno določena kakovost storitve
  • Hitra implementacija
  • Enostaven in hiter dostop do podatkov od kjer koli in kadar koli
  • Enostavna širitev z novimi zmožnosti
  • Prilagajanje rasti podjetja
  • Varen dostop in zaščita podatkov
  • Redne posodobitve

»S širjenjem sodobnih komunikacijskih povezav se odpira možnost hitrega in enostavnega dostopa do aplikacij v oblaku. Z vidika uporabnika takšni sistemi delujejo hitro in v večini primerov tudi bolj zanesljivo in varno, kot v primeru lokalne namestitve,« je povedal Tine Prislan, direktor podjetja Brihteja, d.o.o.

Programska oprema in podatki se nahajajo pri ponudniku storitve, ki skrbi, da so sistemi delujoči, varni in vedno dostopni – v skladu s pogodbeno kakovostjo storitve, kar interna informatika težko zagotavlja. To podjetjem omogoča boljšo uporabniško izkušnjo ter manj prekinitev poslovanja in to brez začetnih investicij ter sprotnih stroškov in skrbi glede vzdrževanje sistemov.

MIT informatika: podatkovni center - pol manj skrbi z digitalizacijo

Obvladovana varnostna tveganja

V primeru gostovanja MITovega ERP-sistema je na osebnih računalnikih še vedno nameščen odjemalec MIT, ki dostopa preko zaščitene internetne povezave do strežniškega dela sistema in baze podatkov v oblaku. Za varen dostop do podatkov je poskrbljeno z varnostnimi mehanizmi na celotni poti, in sicer z uporabo SSL-protokola, ki šifrira ves promet med odjemalcem in strežnikom podatkovnih baz, ter s sodobnim požarnim zidom, ki preprečuje nepooblaščen dostop. Takšna rešitev na primer preprečuje izgubo podatkov zaradi virusov ali vdorov.

Na strani uporabnikov torej ni posebnih zahtev razen interneta z zadostno hitrostjo. Vsa skrb za brezhibno delovanje sistemov, kot tudi izdelovanje varnostnih kopij, je na naši strani – MITovi strokovnjaki skrbimo za vzdrževanje in delovanje programske opreme, Brihtejini za visoko razpoložljivost in hitro delovanje sistemske infrastrukture. Ob tem gre izpostaviti tudi dejstvo, da je infrastruktura podvojena, podatki pa se varnostno shranjujejo na več lokacij, kar omogoča hitro ponovno vzpostavitev sistemov v primeru izgub podatkov, večjih okvar programske opreme ali celo katastrof.

Lani rast uporabe storitev računalništva v oblaku skoraj 30-odstotna

Računalništvo v oblaku ni več bavbav, saj je v Sloveniji lani, po podatkih SURS-a, te storitve uporabljalo že 22 odstotkov podjetij v primerjavi s 17 odstotki leto poprej. 8 odstotkov vseh slovenskih podjetij z več kot 10 zaposlenimi na primer najema storitve za gostovanja podatkovne baze podjetja (podatkov, njihovega opisa in programske opreme, ki omogoča shranjevanje, iskanje, vzdrževanje podatkov v bazi itd.), 7 odstotkov pa jih najema finančno-računovodsko programsko opremo. Uporaba poslovnih informacijskih sistemov v oblaku se tako vztrajno povečuje. Delež podjetij, ki najemajo storitve v oblaku, se je lani v primerjavi s prejšnjim letom povečal v vseh velikostnih razredih. Med velikimi podjetji je znašal 49 odstotkov (v 2015: 39 odstotkov), med srednje velikimi 28 odstotkov (v 2015: 23 odstotkov) in med majhnimi 20 odstotkov (v 2015: 16 odstotkov).


Marjeta Povalej

Comments are closed.